Haber

Guterres: “Yemen’e 4,3 milyar dolar yardım çağrısında bulunuyoruz”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Yemen’deki en savunmasız insanları desteklemek için 4,3 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunuyoruz” dedi. söz konusu.

Guterres’in yanı sıra Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, Yemen’deki İnsani Kriz için Üst Düzey Bağış Etkinliği başlıklı toplantıya diğer ülke temsilcileri katıldı. BM Cenevre Ofisi. BM yetkilileri katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Guterres, bu konferansa ev sahipliği yaptıkları için İsveç ve İsviçre hükümetleri ve Yemen halkıyla dayanışma içinde olan herkese şükranlarını dile getirdi.

Geçen yılı Yemen’in geleceğine dair bir miktar umutla kapattıklarını hatırlatan Guterres, insanların yerinden edilmesi, yıkım, açlık ve acıların ardından ateşkesin halka gerçek kazanımlar sağladığını ancak ateşkesin 6 ay sonra sona erdiğini belirtti.

Guterres, Yemen ekonomisinin kötüye gittiğini ve temel hizmetlerin çökmenin eşiğine geldiğini belirterek, insani ihtiyaçların sürekli arttığını ve bunlara erişimin sınırlı olduğunu sözlerine ekledi.

Guterres, “(Yemen) Bugün 21 milyondan fazla insanın yardıma veya korunmaya ihtiyacı var. Durun ve bir an için bu sayının ne anlama geldiğini düşünün. Ölüm arasında bir fark olabileceğini de biliyorum. Bugün Yemen’deki en savunmasız insanları desteklemek için 4,3 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Guterres, bu tedbirin Yemen’deki hayati işlerde kullanılacağını belirterek, geçen yıl Yemen’de yaklaşık 11 milyon kişinin gıdadan eğitime, barınmadan temiz suya hayat kurtarıcı yardım aldığını bildirdi.

Guterres, bu yardımların yanı sıra ateşkes ve diğer faktörler sayesinde 2 milyona yakın insanın açlık çekmesinin önüne geçildiğini, kıtlığın eşiğinde yaşayan insan sayısının 150 binden neredeyse sıfıra düştüğünü hatırlattı.

Yemen’deki bu kazanımların kırılgan olmaya devam ettiğinin altını çizen Guterres, bu yardımların kesilmesi durumunda yardım kuruluşlarının programlarını küçültmek veya askıya almak zorunda kalacağını ve bunun da büyük bir insani krize yol açacağını söyledi.

Guterres, “Bürokratik engeller, müdahaleler, hareket üzerindeki kısıtlamalar – özellikle Husi kontrolündeki bölgelerde – etkilenen nüfusa ulaşmayı çok daha zorlaştırıyor. Daha da kötüsü,” dedi Guterres. “Yemen halkı için bu yıl yedinci kez bir bağış toplama konferansı düzenliyoruz. Yemen halkı desteğimizi hak ediyor. Bundan da öte, sürekli çatışmadan güvenli bir şekilde çıkmayı ve ülkelerini yeniden inşa etme şansını hak ediyorlar.” dedi.

İsviçre ve İsveç’ten Yemen’e destek

İsviçre Dışişleri Bakanı Cassis, konuşmasına Türkiye’de meydana gelen depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye’de hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başladı.

Yemen’de 20 milyondan fazla insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirten Cassis, 10 bin kişinin hayatını kaybettiğini, milyonlarca insanın yerinden edildiğini, aralarında kadın ve çocukların da olduğunu söyledi.

Bu krizi gündemimizin en üst sıralarında tutmaya devam etmeliyiz” dedi. Cassis ayrıca Yemen’de barışçıl bir çözüme ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Forssell, Yemen’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek barışçıl bir siyasi çözüm bulunmasının önemini vurguladı.

Forssell, ülkesinin Yemen’deki desteğinin devam edeceğini, Yemen’de görev yapan BM insani yardım kuruluşlarına bu yıl yaklaşık 25 milyon dolar yardım aktaracaklarını, yıl sonuna kadar bu sayının artabileceğini söyledi.

Etkinliğe birçok ülke ve kurumdan yetkili isim videolu açıklama yaparak Yemen halkının yanında olduklarını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu