Haber

Macaristan’dan Washington’a ‘İsveç’ yanıtı: ‘ABD’nin 51’inci eyaleti değiliz’

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter SzijjartoABD Başkanlığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Sputnik’e verdiği röportajda Jake Sullivan‘nin sözleri üzerine yorum yapan kendisi, Macaristan’ın egemen bir ülke olduğunu ve ABD’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama yönündeki talimatlarından endişe duymadığını söyledi.

SullivanÇarşamba günkü açıklamasında Amerika’nın sabrının sınırsız olmadığı ve Washington’un Macaristan’dan İsveç’in NATO üyeliğini bir an önce onaylamasını beklediği uyarısında bulundu.

Bu ifadelere ilişkin yaptığı açıklamalarda SzijjartoŞu sözleri kaydetti:

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Macaristan’ın egemen bir ülke olduğunu herkesin anlaması gerekiyor. Bunu herkesin anlamasının yanı sıra herkesin buna saygı duyması da gerekir. İster Doğu’nun süper gücü, ister Batı’nın büyük gücü, ister başka bir ülke olsun, Macaristan’ın bir devlet, Macaristan parlamentosunun da egemen bir organ olduğuna saygı duymaları gerekiyor.

Macaristan’ın dünyanın hiçbir yerinden gelecek talimata göre hareket etmeyeceğinin altını çizen Szijjarto, Bu tür açıklamalara kesinlikle gerek yok, bunlar Macaristan’a saygısızlıktır. Biz ABD kararlarını asla eleştirmiyoruz, Kongre kararlarını asla eleştirmiyoruz. Gündeme getirip getirmedikleri konulara asla müdahale etmiyoruz. Başkalarından da aynısını bekliyoruz” söz konusu.

Macaristan Dışişleri Bakanı SzijjartoTanım, ” Yani açıkçası bu tür talimatlarla ilgilenmiyoruz. Çünkü biz ABD’nin 51. eyaleti değil, egemen bir ülkeyiz.“diyerek sözünü tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu