Haber

TÜBİTAK BİLGEM işçileri işten çıkardı, Engin Şimşek’e ateş püskürdü

Yüksel ERCAN / KOCAELİ (İGFA) – İşten çıkarmalarla ilgili açıklama yapan Engin Şimşek, “Sendika üyelerimize yönelik mağduriyetlerin önlenmesini ve hem eşitlik ilkesi hem de ayrımcılık yasağına uygun olarak fesih ihbarnamelerinin iptalini, hak ve hukuka uygun olarak talep ediyoruz. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle özenle korunan çalışmak. Hukuki ve sendikal mücadele açısından sürecin takipçisi olacağımızı beyan ederiz.”

Tez-Koop-İş Kocaeli Şube Başkanı Engin Şimşek tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Sendikamızın örgütlü olduğu TÜBİTAK BİLGEM iş yerinde kurumumuza uzun yıllar hizmet vermiş olan Kıdemli Başuzmanımız, Başuzmanımız, araştırma üyelerimiz ve idari ekip üyelerimizin prestijli olarak iş akitlerinin sona ereceği bildirilmiştir. Emeklilik, tüm personelin çalışma gücü ve isteğine bağlı olarak aktif çalışma hayatının sona ermesidir.Seçim, çalışanın bir zorunluluk sonucu değil kendi isteği ile yapılmalıdır.

KİMSENİN ÇALIŞMA HAKKI ENGELLENEMEZ, EMEKLİ OLAMAZ

Üye arkadaşlarımız işveren tarafından aranarak “…ya emekli olun ya da iş sözleşmenizi feshedelim” dediler. Söylemi, Anayasa’nın 49. maddesini, Avrupa Sosyal Kuralı’nın 1. Unsurunu ve diğer uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan çalışma hakkını açıkça ihlal ediyor. Hukuka aykırı bu durumun bilimin merkezi olan kamu kurumunda çalışanlar tarafından yaşanması kabul edilemez. Bu nedenle hiç kimsenin çalışma hakkı elinden alınamaz veya emekliliğe zorlanamaz.”

BOŞALTMALAR KABUL EDİLMEZ

“İşçinin emekliliğe hak kazanması halinde çalıştığı işyerinden çıkarılması hukuki destek olmayıp, yasal güven ve açıklık esaslarına da uymamaktadır” diyen Başkan Şimşek, bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi. Kanun, emekliliğe hak kazandığı gerçeğini işten çıkarma nedeni olarak kabul eder.

SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ

Şimşek, “Personelin sırf emekli olduğu için işten çıkarılması geçerli kabul edilemez.” “Davacının fesih tarihinde emekliliğe hak kazandığı tespit edilmiş olup, uyuşmazlıksızdır. Bunun geçerli bir fesih sebebi olamayacağı belirtilmelidir. Emekliliğin fesih teşkil edeceğine dair bir kural yoktur. Geçerli fesih sebebi.” Açıklanan nedenlerle sendikamızın talebi açıktır: Sendika üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini ve gerek eşitlik unsuru gerekse ayrımcılık yasağı ve çalışma hakkı ilkelerince titizlikle korunan çalışma haklarına uygun olarak fesih bildirimlerinin iptal edilmesini talep ediyoruz. Anayasa ve uluslararası sözleşmeler. Hukuki ve sendikal çabalar açısından sürecin takipçisi olacağımızı beyan ederiz. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu