Haber

Edirne’de ‘Mahalle Afet Gönüllüleri’ projesi kapsamında saha eğitimleri başladı

Marmara Bölgesi’nde beklenen olası depremde kritik rol oynayacak Edirne’de hayata geçirilen ‘Mahalle Afet Gönüllüleri’ projesi kapsamında teorik eğitimlerini tamamlayan gönüllüler enkaz altında 220 saat saha eğitimi almaya başladı. eğitim alanı. Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği (MAG/AMESAR) İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, “Her evden, mahalleden, topluluktan gönüllü istiyoruz. Amacımız temel afet farkındalık eğitimi vermek. Amacımız tüm vatandaşlarımızın kendilerini kurtarması. Önce, sonra etrafındakiler.”

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından arama kurtarma çalışmaları yeniden değer kazandı. AFAD ve MAG/AMESAR iş birliğiyle Edirne’de hayata geçirilen ve olası Marmara depremi sonrasında önemli rol oynayacak ‘Mahalle Afet Gönüllüleri’ projesine 3 pilot mahalleden 42 teklif sahibi başvuruda bulundu. AFAD İl Müdürlüğü’nde uzman ekiplerin verdiği 36 saatlik teorik bilgilerin ardından deprem dahil birçok afette mesleki görev üstlenecek gönüllülere yönelik saha eğitimleri başladı. Toplam 220 saat sürecek saha eğitimleri için Edirne Otogarı yanında enkaz eğitim alanı oluşturuldu. Gönüllüler, enkaz giriş süreci, durum yönetimi, yaralı kurtarma ve ilk yarı konularında profesyonel ekipler tarafından eğitiliyor.

‘HER EVDEN BİR GÖNÜLLÜ İSTİYORUZ’

MAG/AMESAR İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, eğitimle ilgili bilgi vererek, “Programımız sonunda amacımız kendimizi ve çevremizdekileri kurtarmak. Ancak farklı bir ilde veya ülkede bir afet olursa, biz de müdahale ederiz. Profesyonel gruplarla olay yerine gidip cankurtaran ekiplerine destek veriyoruz. Şu anda gönüllümüz yok. 6 Şubat depreminden sonra yoğun talep var ama yeterli değil. Her evden, her mahalleden gönüllü istiyoruz. , her topluluğa. Amacımız öncelikle temel afet bilinçlendirme eğitimini vermek. Amacımız tüm vatandaşlarımızın önce kendilerini, sonra çevrelerindekileri kurtarmaları. “Saha eğitimlerimizde enkaz giriş süreci, olay yönetimi, olay yönetimi konularında eğitimler veriyoruz. canlı yaralı kurtarma, yaralı çıkarma ve ilk yardım. Eğitimlerin tamamı alanında uzman ve profesyonel gruplar tarafından veriliyor” dedi.

‘DEPREM KORKUMU YENMEK İÇİN KATILDIM’

Eğitime katılan Betül Teferiş, “Depremde yaşanabilecek talihsizlikleri en aza indirmeye çalışıyoruz. Eğitim alıyoruz. Önce kendimizi, sonra çevremizdekileri kurtarmak için en iyi eğitimleri almaya devam ediyoruz. Dürüst olmak gerekirse” , Depremden korkuyorum, deprem sırasında paniğe kapılıyorum. Bu kaygıyı yenmek için katıldım.” Çevremdeki herkese bu şekilde rehberlik etmeye çalışıyorum” dedi.

‘EN KISA SÜREDE EN ÇOK CANLIYA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ’

Mahalle afet gönüllüsü Bahadır Bayraktar, olası bir afet durumunda en kısa sürede en çok insana ulaşmak için eğitim aldıklarını anlatarak, “Panik yapmadan, doğru hareketlerle, en kısa sürede en çok cana ulaşmayı hedefliyoruz, nasıl davranmalıyız” dedi. Sahada rastgele bir deprem olması durumunda nasıl bir koordinasyon yapmamız gerekiyor.” Zaman aslında çok pahalı. Pandemi döneminden bu yana arama kurtarma ekibinde yer alıyorum. Pandemi sürecinde ilaç ve gıda tedariği konusunda destek olmaya çalıştık. Sadece deprem değil, yangın, sel gibi tüm afetlerde ekip olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘DAHA BİLİNÇLİ HAREKET ETMEK İÇİN EĞİTİM ALMAK DOĞRU OLUR’

Projede gönüllü eğitim alan inşaat ustası Şemsettin Bilgiç ise, “Enkaz altında kalan yaralıya nasıl müdahale ederiz, nasıl daha bilinçli davranırız? Bu yüzden arama kurtarma gönüllüsü olmaya karar verdim. Geçen yıl” dedi. Deprem sırasında bölgeye gitmek için başvurdum ama kabul edildi. “Arkadaş olarak toplanıp kendi imkanlarımızla afet bölgesine gittik. Biz o şartlarda elimizden geleni yapmaya çalıştık. Afetlerde daha bilinçli hareket edebilmek için arama kurtarma eğitimi almak daha doğru olacaktır” dedi.

Üniversitede Acil Yardım ve Afet Yönetimi eğitimi alıp gönüllü olan arama kurtarma gönüllüsü Enis Karakuş, “Burada öncelikle enkaz alanında profesyonel olarak çalışma alanlarımızı öğreniyoruz. Ekip olarak koordineli bir şekilde çalışmayı öğreniyoruz. Ülkemiz deprem kuşağı olduğundan dolayı katıldım.Lisans eğitimimde ‘Acil Yardım ve Afet’ üzerine ‘Yönetim’ bölümünü tamamladım. Bu bölümde kendimi geliştirmek istediğim için bu eğitimi alıp afet bölgesindeki afet mağdurlarına profesyonel bir şekilde ulaşmanın bizim görevimiz olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden isteyerek katıldım” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu