Haber

Mardin’in taklacı güvercinleri özgürlük için uçacak

Şehmus EDİS / HERKES DUYSUN

MARDİN (İGFA) –60 metrekarelik uçurtma atölyesinde yaptığı ilginç uçurtmalarla ünü tüm dünyaya yayılan Zahit Mungan, 20 adet 2 metre uzunluğunda beyaz güvercin uçurtması yapmak için kolları sıvadı.

Yaptığı uçurtmalar hakkında Herkes Duysun muhabirine açıklamalarda bulunan Mardinli uçurtmacı Zahit Mungan, bugüne kadar 100’ün üzerinde farklı uçurtma yaptığını, artık Mardin’in taklacı güvercinlerini de çevirdiğini belirtti. barışın simgesi uçurtmalara.

20 adet beyaz güvercin uçurtması hazırladığını belirten Mungan, “Neden beyaz güvercin diye soracak olursanız bizim Mardin taklacı güvercinlerimiz dünyada meşhur ve tanınmış güvercinlerdir. “Yakında takla atan uçurtma güvercinlerimi bitirip onları barış ve özgürlük için Mardin semalarında uçuracağız.” söz konusu.

Uçurtma uçurmanın Mardin’de bir gelenek olduğunu belirten Mungan, “Burada bu kültürü yaşatmaya çalışıyorum. En son bir hafta önce Hindistan’ın Ahmedadab kentinde düzenlenen uluslararası uçurtma festivalinde ülkemizi ve bayrağımızı en iyi şekilde temsil etmiştim. “Tavus kuşumu, Anadolu leoparımı ve birçok farklı uçurtmayı orada uçurdum ve büyük ilgi gördüm.” İfadelerini kullandı.

dronun olmadığı dönemde uçurtmalar vardı

Çocukluğunun Mardin çatılarında uçurtma uçurarak geçtiğini kaydeden Mungan, “36 ülkedeki uçurtma festivallerinde ülkemizi ve bayrağımızı temsil ettim. Birçok ödül aldım. Ülkem adına çok mutluyum. Drone’lar bu kadar yaygın ve kullanımda değilken uçurtmama kamera takarak Mardin’in havadan fotoğraflarını çektim. Aşağıdaki görseli izleyebiliyorum. Bu tamamen benim bulduğum bir yöntemdir. Çektiğim fotoğraflarla da bir sergi açtım. Rüzgarın saatte kaç kilometre estiğini ağaç dallarının dalgalanmasına ve asılı bayraklara göre hesaplayabiliyorum. Artık birçok arkadaşım ve tanıdığım beni arayıp hava durumu hakkında bilgi istiyor. ‘Ne zaman yağmur ya da rüzgar yağar?’ “Bilgi alıyorlar” dedi.

“AMACIM ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE ORTAK OLMAK”

Binlerce çocuğu uçurtma macerasına dahil ettiğini belirten Mungan, “Hayal gücü ve çocukluk… Uçurtmalar bu ikisini gökyüzünde buluşturuyor. Amacım çocukların hayallerine ortak olmak. Onu Türkiye’nin uçurtma elçisi olarak nitelendirmek abartı olmaz.” Şeklinde konuştu.

Mungan, çocukluğunda naylon poşet uçurarak başladığı uçurtma macerasını bizzat düzenlediği atölyelerle binlerce çocuğa aşılamakla kalmıyor, özel tekniklerle tasarladığı üç boyutlu uçurtmalarla da uluslararası başarılara imza atıyor.

“DÜNYA ÇOCUKLARINA UÇURTAYI SEVDİRİYORUM”

Mungan, başta Mezopotamya, Avrupa, Balkanlar ve Afrika, şimdi de Uzak Doğu olmak üzere Endonezyalı çocuklarla uçurtma atölyesi düzenleyeceğini kaydetti ve açıklamalarına şöyle devam etti:

“Uçurtma yapmak benim için bir yaşam ideolojisidir. 5 yaşında başladığım uçurtma tutkum 30 yıldır aralıksız devam ediyor. 100’den fazla farklı uçurtma yaptım. Türkiye’nin birçok ülkesinde atölyeler açarak çocuklara ve gençlere uçurtma yapımını öğrettim. Şimdi dünya çocuklarına öğretiyorum. Bugüne kadar 36 ülkede düzenlenen uluslararası uçurtma festivallerinde ülkemizi temsil etmenin gururunu yaşadım. Bir hafta önce Hindistan’daki uçurtma festivaline katıldım. Amacım Amerikalı çocuklara barışın ve özgürlüğün simgesi olan uçurtma sevgisini öğretmek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu