Ekonomi

Kripto parayla bağlantılı fidye ödemeleri 2023’te rekor kırdı

ABD merkezli blockchain analiz şirketi Chainalytic’in raporuna göre, kripto paralarla ilgili fidye ödemeleri 2023’te neredeyse iki katına çıkarak 1 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.

Fidye yazılımı, kullanıcıların sistemlerine veya kişisel belgelerine erişmesini engelleyen ve yeniden erişim sağlamak için fidye ödenmesini talep eden bir siber saldırı tekniğidir.

Çoğunlukla hastane, okul ve devlet kurumlarını hedef alan dolandırıcıların fidye yazılım saldırılarıyla 2022 yılında topladığı kripto para miktarı 567 milyon dolar oldu.

Reuters’e göre kripto para birimiyle ilgili hackleme veya dolandırıcılıktan kaynaklanan kayıplar 2023’te azaldı.

Yıllardır kripto para piyasalarına artan ilgi, son dönemde Bitcoin’in piyasa fiyatına da yansıdı.

Küresel piyasalarda risk iştahının artması ve spot bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesi nedeniyle kripto para birimi bitcoin’in fiyatı 45 bin doların üzerinde bulunuyor.

Dün Bitcoin’in günlük yükselişi yüzde 5’i aştı.

En büyük kripto para birimi olan Bitcoin, Eylül ayından bu yana yüzde 60 değer kazandı.

Bunda küresel merkez bankalarının faiz indirimine başlayacağı beklentisi de rol oynuyor, dolayısıyla piyasalarda risk iştahı artıyor.

Chainalytics’e göre belge paylaşım yazılımı MOVEit’i çökerten “cl0p” adlı küme, fidye ödemesi olarak 100 milyon dolar topladı.

Aralarında enerji devi Shell’in de bulunduğu pek çok kuruluş ve devlet kurumu, büyük miktarda hassas bilginin paylaşımına olanak sağlayan MOVEit adlı yazılımın ihlali nedeniyle siber güvenlik saldırılarına maruz kaldıklarını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu