Ekonomi

Karadeniz Bölgesinde Fındık Hasadı Başladı: Yenilikçi Fındık Hasat Yöntemi

Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadı başlarken, bazı üreticiler buldukları yenilikçi fındık toplama yöntemini kullanarak Karadeniz’i konuşturuyor, fındığı balık gibi avlıyorlar.

Samsun’un Çarşamba ilçesindeki fındık üreticileri, hasat öncesi son hazırlıklarını yapıyor. Fındık tarlalarında son temizlik ve bakım çalışmalarının ardından bazı üreticiler yere file çekerek hasadı kolaylaştırıyor.

“Hem ekonomik hem daha pratik”

Çarşamba’nın Alibeyli İlçesi fındık üreticisi Turgut Bozyel, fındık bahçesine file çekerek hem daha ekonomik hem de daha az emekle daha kısa sürede fındık topladıklarını belirterek, fındık ağaçlarının altına döşenen file file sisteminden bahsetti. Pratik tekniği anlatan fındık üreticisi Turgut Bozyel, “Tabii ki bu günlerde file serme işi yoğunlaştı. İlk etapta fındık toplama makinesi çıkmıştı, ben de aldım, makineyi de denedim.” eğer üç kişi iseniz rahatlıkla fındık toplayabilirsiniz. Önce fileleri dizip fındıkların dökülmesini bekliyoruz.”

Düz topraklar için uygun

Yapımcı Turgut Bozyel, farklı tekniklerle filelerin sahaya rahatlıkla serildiğini anlatarak, “Ağ sermek çok kolay. Yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. Fındık işi bittikten sonra farklı sıra numaraları yazıyoruz. seneye karışmasın diye çuvalların üzerine yumurtlama zaman numaralarına göre diziyoruz çok kolay sıra var bu sene bir ilki yaptım motorsiklet var yaydım motorsikletle file.daha kolaydı.biz hep kolaya kaçarız,ne kolaysa onu yaparız.fındıkta motosikletle filenin ucunu tutuyorum,insanları tutup yürümek yerine daha kolay oluyor. Çok kolay. Nerede teknoloji varsa, nerede kolaylık varsa bir çiftçi olarak bizim işimiz teknoloji bulmak. Sadece böyle düz yerlere serebilirsiniz. Eğimli yerlere file atma işlemini yapamıyoruz” dedi.

Bozyel, fındık fiyatlarının kendilerini tatmin etmediğini sözlerine ekledi. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu