Haber

İsrail Yüksek Mahkemesi, yasanın başbakanı görevden alma yetkisinden feragat ettiğini düşünüyor

İsrailli bakanlar, başbakanı Başsavcılık ve Yüksek Mahkeme’den görevden alma yetkisini Meclis ve hükümete devreden yasanın iptal davasına bakmaya başlayan İsrail Yüksek Mahkemesi’ni eleştirirken, muhalefet ” demokrasi”.

Mart ayında TBMM’de onaylanan yasaya yapılan itirazlar bugün Yargıtay’da görülmeye başlandı.

Bazı İsrailli bakanlar, Yargıtay’ın davayı ele alış biçimine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bugün 3 hakimin İsrail’de demokrasinin imkansızlığını ilan edip etmeyeceğini göreceğiz.” sözünü kullandı.

Kamu Diplomasisi Bakanı Galit Distel-Atbaryan, “Oy sandıklarıyla iktidara gelmemiş küçük bir grup, milyonların seçim sonuçlarını iptal etmeye değip değmeyeceğini tartışıyor” dedi. değerlendirmesini yaptı.

Miras Bakanı Amihai Eliyahu, söz konusu yasanın Yargıtay’da tartışılmasının erkler (yasama, yürütme ve yargı) dengesini açıkça ihlal ettiğini, demokrasiyi baltaladığını ve mahkemeyi “yüce yönetici” statüsüne yükselttiğini kaydetti.

Halkın yargıya olan inancının her zamankinden daha düşük olduğunu savunan Eliyahu, halkın iradesini alenen ezmenin sadece kuruma olan güvensizliği artıran büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Muhalefetten açıklama yapan bakanlara tepki

İsrail muhalefetinin önde gelenleri ise bakanların açıklamalarına tepki gösterdi.

Eski Başbakan ve ana muhalefet partisi “Gelecek Var”ın lideri Yair Lapid, “Yargıtay’ın kararını kabul etmeyeceğim diyen bir bakanın bir dakika bile görevde kalması mümkün değil” dedi. . Hukuku ve mahkemeyi tanımayan bir hükümet meşru değildir.” sözünü kullandı.

Eski Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz da “hükümet mahkemenin kararına saygı göstermezse İsrail’in demokratik bir devlet olmayacağını” savundu.

Eski Adalet Bakanı Gideon Sa’ar, “Yargıtay ve Baş Yargıç Esther Hayut’un meşruiyetini baltalama telaşı ve Başsavcı Gali Baharav-Miara’ya yönelik süregelen düşmanlık. Kısacası bu darbenin bir devamıdır. Bunun cevabı protestoları artırmaktır.” Bakanların açıklamalarına yaptığı açıklamalarla tepki gösterdi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Mart ayında Meclis’te onaylanan yasanın iptali başvurusunu görüşmeye başlayarak, başbakanı Başsavcılık ve Yüksek Mahkeme’den görevden alma yetkisini Meclis ve İsrail’e devretti. devlet.

Yargıtay’ın kararını açıklamak için birden fazla duruşma yapması bekleniyor.

İsrail’de hükümetin adli düzenlemesi

İsrail’de hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesi, yılbaşından bu yana ülke gündeminin merkezinde yer alıyor.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, 27 Mart’ta ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı yönetmeliğini ertelediğini ancak 2023-2024 bütçesinin yasalaşmasının ardından yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayıs sonunda TBMM.

Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet son olarak yargı düzenlemesi için düğmeye bastı.

Netanyahu hükümeti, ülke genelindeki kitlesel protestolara ve kamuoyunda yoğun tartışmalara rağmen muhalefetin boykot ettiği 24 Temmuz’daki parlamento oturumunda Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını kabul etti.

İsrail’de muhalefet partileri, eski milletvekilleri ve bazı sivil toplum kuruluşları, 24 Temmuz’da Meclis’ten geçen “Makullük Yasası”nın iptali için başvuruda bulundu.

Yasa, Yargıtay’ın hükümet kararlarını “kamu yararına hizmet etmediği, makul olmadığı veya çıkar çatışması oluşturduğu” gerekçesiyle bozma yetkisini kaldırıyor.

reyhanli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu