Haber

İçişleri Bakanı Soylu, TRT Kurdi’de gündemi değerlendirdi: (1)

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturmayla ilgili olarak, “Bizim derdimiz kayyum atamak değil zaten böyle bir derdimiz de yok. İlk gün derdimiz işimizi yapmak dedim. Eğer oraya bir terör unsuru koyarsanız, onu o terör unsurundan arındırmak için.” dedim.

Bakan Soylu, TRT Kurdi’de gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı belediyelere kayyum atanmasının ilk başta soğuk karşılanmasına rağmen olumlu bir algıya dönüştüğü belirtildi. İkincisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili gündemde olan kayyum süreci, bu da çok gündemde, görüşlerinizi merak ediyorum.” Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da.

Bu bölgelerden üniversite kazanma ve organize sanayi bölgelerinde iş yeri kurma oranlarının arttığını belirten Soylu, bunun terörün yerini barış ortamına bırakmasıyla sağlandığını kaydetti.

Bölge ayrıca Cumhuriyet tarihinin en büyüğüdür. SporYatırımların yapıldığını belirten Soylu, A Milli Futbol Takımı’nın Diyarbakır’daki İskoçya maçında stadın tamamen dolu olduğunu hatırlattı.

Kamu görevlilerinin kanun ve kurallara uygun olarak görevlerini ifa etmeleri gerektiğinin altını çizen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“3 kuruşa siyasi gelecek hesabı yapacaksın diye deja vu yaşamayalım, bir daha geriye dönmeyelim. Bu yanlış olur. Bizim bir misyonumuz var. Kanunlar bize bir misyon verdi diyor İçişleri Bakanlığı. bu işleri denetler şikayet üzerine denetler rutin kontrollerle denetler haber takip eder savcılıkların soruşturmalarında ortaya çıkan bazı bilgiler çerçevesinde denetler biz de yapıyoruz belediyelerde yaşadık bunu Doğuda, Güneydoğuda oralardan tecrübemiz var. Uyardık, bunu yapmayın dedik. Uyarmayayım mı, bu benim görevim. “Türkiye’de yaşananları İstanbul’da izlesek yine olur” , İzmir, Mersin ve Adana olur mu?

Bu konuda uyarıda bulunduklarını ifade eden Soylu, “Milletin verdiği iş için değil, amaçlarına ulaşmak için kuralsız, ilkesiz, şekilsiz yürüyorlar. Bunu ben görüyorum, herkes görüyor. Birileri görmezden geliyor olabilir. Bize kızdıkları için onlara.Bizi sevmiyorlar, ‘ne yaparsa meşrudur’ diyor.Bu olabilir. Bunun bedelini ödeyecek. Ama bunların gerçek işler olmadığını söylemek isterim. ‘Çim biçiyor’ demek yanlış değil. Bir daha bu bedeli ödemeyelim. Bu bir hakikat yaklaşımı değildir, bu siyasi rüşvettir.” ifadelerini kullandı.

“Mağduriyet yaratmaya çalışmak”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu mağduriyet algısı oluşturmaya çalışmakla suçlayan Soylu, “Süleyman Soylu’ya anlattım ama orada söylemedim ki kimse mahkemeyi, halkı kandırmasın” dedi. enayi yerine. Böyle bir şey olmaz. Kiminle konuştuğunu biliyor.” dedim.

Tüm belediyeler hakkında farklı alanlarda soruşturmalar yürüttüklerini belirten Soylu, bazılarına rehberlik yaptıklarını, bazılarını da yargıya sevk ettiklerini ifade etti.

Şimdi bana kayyum atıyorlar ve kayyum atarlar diye oradan mağduriyet yaratmaya çalışıyorlar” dedi. Soylu, “Gelin bir iş bulun. Gündeme şu geliyor, İETT otobüsleri bozuk, insanlar itiyor. Bunların aklına gelen şey, çok tatile gidiyorlar. gündem balık yemek.” dedi.

Bakan Soylu şöyle devam etti:

“Şimdi ‘kayyum atanacak, bugün atanacak, yarın atanacak, böyle atanacak, böyle atanacak’ Bizim derdimiz kayyum atamak değil, öyle bir ızdırabımız yok.Bizim derdimiz ilk gün dedim işimizi yapmak, oraya terör unsuru koyarsanız orayı o terör unsurundan arındırmak. Bunları bir yıl önce dile getirdim, bugün farklı bir tabloyla karşı karşıyayız.Anlaşılan, Allah’ını seviyorsan kim Türk, kim Kürt, kim Alevi diye bir şey söylemiyorum. .. Yani o kırmızı çizgi dışında başka bir şey söz konusu değil.Kayyum atamak gibi bir değerlendirme de yapmıyoruz.Biz bir tek iş yapıyoruz o da terörü temizlemek.Onun için yapmıyoruz. ‘Bunu kendimiz yapacak gücümüz var. Tespitlerimizi yaptık. Tespitleri değerlendireceğiz. Hukuki anlamda da bunu ortaya çıkaracak olan mahkemedir. Bizim işimiz bitti.”

Bakanlık olarak tespitleri kendilerinin yaptıklarını ve bunu hukuki anlamda değerlendirecek merciin mahkeme olduğunu belirten Soylu, şunları kaydetti:

“Mahkeme bizden başka belge istiyor, gönderiyoruz farklı bir şey. Bizim işimiz bitti. Evet mahkemeye verdik ama şu anda karşıdan bir sarılma sahnesi var çünkü sarılma sahnesi engellendi. Acaba burada yeni bir şikayet ortaya çıkarabilir miyim, oluşturabilir miyim?’ Savcılık henüz bir değerlendirme yapmadı, belgelere bakıp, belgeye bakmadan, belgeye bakmadan, hiçbir şey yapmadan tekrar tekrar konuşuyor, orada kimin sorumluluğu var, kimin sorumluluğu yok, bunların hepsi gelecek. Ama yaptığımız doğruysa sonuç alacağız.Nasıl sonuç alacağız.Orayı terörden temizleyeceğiz.Bu kadar kolay.Yani net cevap bizim kayyumlarla bir sorunumuz yok. . Bir problemimiz var.”

“Bu kadar etkileneceğini bilseydim söylemezdim”

İmamoğlu ile telefon görüşmesine de değinen Soylu, “Bir insan ‘ben hiç telefonda konuşmadım’ gibi bir şey diyebilir mi? Sonra, ‘Bir kez konuştum.’ Sonra, ‘İki kez konuştum.’ İnsan insanla konuşabilir.Neden böyle böbürlenme ihtiyacı duyuyorsun? Bundan gerçekten etkileneceğini bilseydim, söylemezdim ve konuşmazdım.” ifadeleri kullandı.

İmamoğlu’nun zikredilen bazı isimlerle ilgili olarak “Bu adam burada çalışmıyor” dediğini söyleyen Soylu, “Niye çalışmıyor? Adam kapı gibi orada çalışıyor. Ancak kontrolü yok. Belediye ne yaptığına hakim değil çünkü adamın kafası başka havada kafasına takmış başkan olacak mecnun kız düğüne gitti güzel bizim yerden dedi .Burayı beğenmiyor, öteki tarafa gidiyor, öbür tarafa hakkını helal et arkadaş, bak ne yapmaya çalışıyoruz.” dedim.

Ülkenin huzuru için mücadele ettiklerini anlatan Soylu, “Bir dakika bile boşa geçmiyor ama el sallıyorlar. Bu çabaların her birinden birer cümle söyleseniz aslında insanı yoruyor. Biz ne deriz? Bugün işini yapanlara, kime ne diyeceğiz Şimdi CHP’li Eskişehir Belediyesi var, “Terörist satın aldınız mı almadınız mı demiyorum. Böyle belediyeleri çok var.” dedi.

“Hukukun üstünlüğü budur”

Şu anda misyondan almadıkları bazı HDP’li belediyeler olduğuna işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

“Neden alamadık? Çünkü terörle ilgili yeterli bilgi ve veri bulamadığımız için böyle bir bilgi yok. Yoksa alamam. Evet bence kesinlikle terörle bir yerlerden bağlantıları var.” , ama hukuk devleti bu.Hukuk devleti içinde bu konuda hiçbir bilgi ve belge olmadan.. “Bizim götürdüğümüz belediye başkanları 900 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hadi, anladım, ben kötü bir adamım. Ben kötüyüm diyelim, kötülük yaptım, peki hakim 900 yıl ceza verdi. Bu da demek oluyor ki biz artık parmağımızı yere bastık ve şu anda birçok işlem yapılıyor.”

Kayyum atanan belediyeler tarafından 6 bin 994 kilometre sıcak asfalt, 8 bin 600 kilometre sathi kaplama ve 27 bin 995 kilometre stabilize yol yapıldığını belirten Soylu, “Burada bir ay para yoktu. Bazı belediyelerimize kamu kaynaklarımızdan katkı yapıldı, çok doğru ama sonra ayağa kalktılar, oturuyorlar, yürüyorlar.” dedim.

Soylu, 6 bin 61 kilometre içme suyu şebeke hattı, 685 içme suyu kuyusu, 26 içme suyu arıtma tesisi, 32 atıksu arıtma tesisi, 4 bin 253 kilometre kanalizasyon hattı, 785 kilometre yağmur suyu hattı, 2 bin 356 taziye bakım ve onarımı 942 yeni taziye evi, 138 gençlik merkezi ve 1 milyon 689 bin 487 kişinin katıldığı 3 bin 998 kurs, 234 kadın kültür merkezi ve 6 bin 740 kurs, 8 bin 155 kültürel etkinlik, konser ve şenlik yapıldığını bildirdi. Soylu, Cizre’deki şenliğe 100 bin kişinin, Silvan’daki şenliğe ise 25-30 bin kişinin katıldığına dikkat çekti.

Bu belediyelerin yaklaşık 10 milyar liralık kamu borcu olduğunu belirten Soylu, “Şu anda 10 milyar liralık kamu borcunun neredeyse yarısı ödendi. Toplam piyasa borçlarını, cari borçlarını ödediler.” dedim.

Soylu, kayyum belediyelerin yaptığı yatırımlardan, eski ve yeni imajlar üzerinden düzenlenen şenliklerden bahsetti.

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu