Haber

Giresun’un ilk kadın milletvekili Gezmiş: ‘Fındıkta sorun tekelci zihniyet, çözüm sanayileşme’

GİRESUN 14 Mayıs Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 1. adayı seçilen Elvan Işık Gezmiş, ilin ilk kadın milletvekili olmayı başardı. 1989-1994 yılı ortasında Giresun Belediye Başkanı olan ve 22. Dönem CHP Giresun Milletvekili Mehmet Işık’ın kızı Gezmiş, siyasi bir aileden gelmenin de etkisiyle genç yaşta siyasetle tanıştı.
Eczacı olan ve 25 yıldır Giresun il merkezinde görev yapan Gezmiş, 1998 yılında Gençlik Kolları İl Başkan Yardımcısı olarak başladığı siyasi hayatında Merkez İlçe Müdürü, Kadın Şube Müdürü ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Aynı zamanda sosyolog olan ve siyaset bilimi alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Gezmiş aynı zamanda STK’ların da aktif bir üyesidir. Giresun Eczacı Odası ve Giresun Kemalist Düşünce Derneği Başkanı Gezmiş, girdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şehrinin ilk kadın milletvekili olma sorumluluğuyla Giresun’un sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyor. 14 Mayıs seçimleri.

Giresun’da parlamentonun tatil olması nedeniyle sokaklara çıkan Gezmiş, bir yandan partisinin ilçe kongrelerine katılırken, diğer yandan da fındık başta olmak üzere kentin önde gelen konularını araştırıp konuyu gündeme getiriyor. Gündem. Gezmiş ile hem Giresun’un sorunlarını hem de yaklaşan yerel seçim sürecini konuştuk. Fındığın tekellerin kazanacağı duruma getirildiğini dile getiren Gezmiş, yerel seçimlerde Giresun’u yine CHP’nin kazanacağından emin olduğunu söyledi. Elvan Işık Gezmiş’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle oldu.

‘KADINLAR HER ALANDA TEMSİL EKSİKLİĞİNE SAHİP’

14 Mayıs Genel Seçimlerinde Giresun’un ilk kadın milletvekili seçildiniz. Bu size nasıl bir sorumluluk yüklüyor?

Giresun demokratik kültüre sahip bir şehir olup kadın ve erkeğin omuz omuza yaşadığı bir yerdir. Ama ne yazık ki yıllardır temsil konusunda eksik kaldık. Giresun’un ilk kadın milletvekili seçilmek benim için büyük bir sorumluluk ve onurdur. Bunun onurunu ve sorumluluğunu üzerimde taşıyorum. Gençlerimiz için, çocuklarımız için umut verici bir şey. Ne yazık ki siyasette hanımefendi eksik. Sadece ilimizde değil, ülkemizde ve dünyada eksik. Ama bir sorun var. Kadınlarımızın sayısı sadece siyasette değil, bürokrasi, sivil toplum ve iş hayatında da yükseldikçe azalıyor.
Kadınların her alanda aktif olması gerektiğini düşünüyoruz. Giresun ilinde seçilmem sevinç yarattı. Tıpkı o zamanki gibi, bir göreve liderlik ediyorum. Gençlerimize, kızlarımıza yeni bir ufuk oluşturduk. Artık beni gördüklerinde gözümün içine bakıyorlar. Onlara şunu söylüyorum; Artık senin vekilin olacağım. Sadece kadın milletvekili olmak değil, milletvekili olmak da büyük sorumluluk gerektiren bir şey. Şehrimin dertlerini, sorunlarını en doğru şekilde dile getirip analiz ettirmeye çalışıyorum.

‘ŞEHRİMİZ KÜÇÜK, EN BÜYÜK SORUNLARI’

Yaklaşık 3 ay Meclis’te görev aldıktan sonra tatile çıktınız. Bu süreçte Meclis’te en çok hangi konulara ağırlık verdiniz, Meclis açıldığında Giresun’la ilgili hangi sorunları dile getirmeyi planlıyorsunuz?

Bazı açılardan sorunlu bir alanız. Su baskını sorunu yaşadık. Selde aktif olarak çalıştık. Sel ile ilgili yaşadığımız sorunları anlattık. HES’lerde yaşadığımız sorunları anlattık. İlimiz küçük bir il ama ne yazık ki büyük sorunları var. Hastanelerimizde doktor yok, yaylalarımızda elektrik yok. Pek çok sorun üst üste geliyor. Bütün bunları Meclis’te elimden geldiğince dile getirmeye çalıştım. Ama öncelikle milli ürünümüz olan fındığı Meclis’te anlattım. Bu bahisle iki basın toplantısı düzenledik. Bir Karadenizli olarak peştamalı giydim ve fındığın 4 dolar olması gerektiğini söyledim. Keşke bu fiyata olmasaydı bugün fındığı dinleseydik.

Çalışmalarımıza aktif olarak devam ediyoruz. Doğayla ilgili çalışmalarımıza ve ekonomiyle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sadece şehrimizin değil, ülkemizin de sorunları var. Akbelen’de nöbet tuttuk. Aynı zamanda eczacı olduğum için sağlık sektöründeki sorunları da dile getirdim. Üç aylık çok yoğun bir süreç yaşadık. Şu anda sahadayız. İlimizin sorunlarını daha iyi gözlemliyoruz. Bunlarla ilgili notlarımızı alıyoruz ve çalışmalarımızı yapacağız.

‘GİRESUN SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYESİYLE YENİDEN GÖRÜŞECEK’

CHP 2019 Yerel Seçimlerinde Giresun’u kaybetti. Önümüzdeki yerel seçimlerde CHP’nin Giresun’u yeniden kazanması için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz? Giresun’un kurtarılması için il teşkilatı ile bir planınız var mı?

Giresun’un geri alınamaması için hiçbir neden yok. Teşkilatla birlik ve beraberlik içinde, tabanın sesine kulak vererek çalışmalarımıza başladık. Giresun demokrasi kültürüne sahip bir şehir olup uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi Belediyesi olmuştur. Bu nedenle Giresun Belediyesi ve ilçe belediyelerimizi birlik, beraberlik ve uyum içerisinde etkin bir çalışma içerisine alarak sosyal demokrat belediyecilikle buluşturacağız.

Doğu Karadeniz illeri uzun yıllardır AK Parti’nin siyasi hakimiyetinde olduğu bir bölge olmuştur. Ancak son seçimlerde oy oranları ittifaklara rağmen her zaman düşme eğilimindedir. Sizce bir kırılma başladı mı?

Zaten kırılmaya başladı. Giresun’da AKP’li milletvekili sayısı 21 yıl sonra ilk kez 3’ten 2’ye düştü. Sokağa çıktığınızda aslında bunu çok net görüyorsunuz. Hayat pahalılığından eğitim sorunlarına, sağlık sorunlarından adalet sorunlarına, bölgenin devlet hizmetlerinden alamadığı hizmetlere kadar elbette halkın isyan etmesine neden oldu. Çok önemli bir ara var. Bunu yerel seçimlerde daha net göreceğiz. Seçim sonrasında yaşanan ekonomik sorunlar da insanları rahatsız etti.

‘ÜRETİCİ ZARAR VERDİ, MONOPLOTOR KAZANDI’

Şu anda bölgede gündem oldukça hareketli. Fındığın başkenti Giresun’un muhalefet milletvekili olarak üreticinin yaşadığı sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Fındık şehrimiz için çok değerli bir üründür. Öyle bir ürün ki, düşününce; Dünyanın en kaliteli fındığını üretirsiniz, üretici kaybeder, ortadaki manav kaybeder, kooperatif kaybeder. Peki kim kazanıyor? Tekelci zihniyet para kazandırır. Bu kabul edilemez. FİSKOBİRLİK’imiz vardı, son derece güçlüydü. Halk kooperatifi FİSKOBİRLİK’in yeniden güçlendirilmesi gerekiyor. Artık devir değişti, küçük işletmeler başladı. Artık her köye küçük bir kavurma tesisi ve proses tesisi gibi tesisler kurulmalı.
Bölgemizde fındığa yüksek değer yaratan bir fındık endüstrisi, çikolata fabrikası veya eser fabrikası bulunmamaktadır. Öncelikle bu fabrikaları yani fındığa dayalı sanayiyi çok önemli teşviklerle şehrimize kazandırmamız gerekiyor. Ama fındık bu haliyle fiyatını bulacaktır. Öncelikle fındığın üreticiden alınmasında hak ettiği değeri bulacak, sonrasında bu sektörle birlikte istihdam sorunu da çözülecektir.

‘FINDIĞA DAYANIKLI SANAYİ İLE İSTİHDAM ARTACAK’

CHP olarak fındığa yönelik alternatif bir politika hazırlamayı düşünüyor musunuz? Bölge temsilcileri olarak böyle bir hazırlığınız var mı?

Öncelikle kooperatiflerin güçlendirilmesi ve fındığın bu tekelci zihniyetten kurtarılması gerekiyor. Fiskobirlik’in güçlendirilmesi, küçük kooperatiflerin güçlendirilmesi ve fındığa dayalı sanayinin bir an önce çok önemli teşviklerle bu bölgeye gelmesi gerekiyor. Ancak fındığın başka sorunları da var. Bahçelerimizin yenilenmeye ihtiyacı var. Fındık ağaçlarımız neredeyse 100 yaşında. Doğal üreticinin kendi gücüyle bunları yapması kolay değil. Burada da devlet desteğine ihtiyacımız var.
Fındık üretimine olan ilgi sosyolojik olarak bir önceki nesilde de devam etti. Fındık gerçekten istediğimiz fiyata gelirse inanın gençlerimiz fındık tarımına ilgi duymaya başlayacak. Gençleri burada toplayabilirsek, kooperatiflerimizi güçlendirebilirsek, fındığa dayalı sanayiyi güçlendirebilirsek inanın bölgemiz kalkınacak ve fındıklarımız hak ettiği değeri alacaktır.

Bölgedeki diğer illerde olduğu gibi Giresun’un da sorunlarından biri göçtür. Bu sorunu çözmek için bir planınız var mı?

Giresun’da yaklaşık 500 bin kişi yaşarken dünyada 2 milyona yakın Giresunlu var. Bu illerin birden fazlası dışında İstanbul, Kocaeli gibi büyükşehirlerde ve yurt dışında. Göçün temel nedeni istihdamdır. Yoksa ülkemiz cennet gibidir. Elbette insanlarımız da göç etmek istemiyor. Öncelikle ilimizdeki istihdam sorununun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu nedenle daha önce bahsettiğim fındığa dayalı sanayiye çok önem veriyoruz.

‘ALTYAPI SAĞLANIRSA, GERİ KAZANIM GÖÇÜ BAŞLAR’

Turizm, şehrin sosyal yaşamı, üniversitemizin gelişmesi, şehrin kendi imkanları istihdama dönüştürülüp sosyal olarak desteklendiğinde mutlaka geriye göç olacaktır. Büyük şehirlerden küçük şehirlere, küçük şehirlerden köylere dönmek inanın çok da zor bir şey değil. Doğru politikalar nedeniyle büyükşehirlerde hayat zorlaştığı için insanlar geri dönmeye hazırlanıyor. Aslında böyle bir talep var ama o altyapıyı sağlayabilmemiz lazım.

‘ÇÖZÜLMEMİŞ SORUNLAR TURİZMDEN PAYINI ENGELLİYOR’

Bölgede son yıllarda gelir açısından fındığı geride bırakan bir turizm var. Ancak Giresun turizmden gereken payı alamıyor. Trabzon ve Rize bu konuda önde. Giresun’un turizmden daha fazla faydalanması konusunda önerileriniz, çalışmalarınız var mı?

Giresun, Karadeniz’de tek adası bulunan bir ildir. Giresun kalemiz, adamız, doğal güzelliklerimiz ve yaylalarımızla turizm cenneti olabilecek şirin bir ilimizdir. Yaylalarımızdaki çeşmelerden soda ve maden suyu akmaktadır. Sodalı suyun aktığı derelerimiz, Mavi Gölümüz var. Ama evet turizmden yeterince yararlanamadık. Çünkü hala çözülmemiş sorunlar var. Yaylalarımızda halen elektrik sorunu, mera sorunu, yol sorunu, kadastro sorunu bulunmaktadır. Tanıtım eksikliği çok fazla. İlimizi daha çok tanıtmamız lazım.
Giresun özelinde turizm açısından teşviklerin yapılması gerekiyor. Bunları sağlayabilirsek tesis sayımız artacak ve bacasız bir sanayi olan turizm, Giresun iline aktif olarak katkı sağlayacaktır. Emin olun Giresun’a bir kere gelenler tekrar tekrar gelmek isteyecek ve bu keyifli şehri tanıdıkları herkese tavsiye edeceklerdir.

‘DEĞİŞİM ORTAK AKIL İLE OLURSA FAYDA OLACAK’

CHP’de değişim tartışmalarının ağırlaştığı bir dönemdeyiz. Partideki değişim davetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Değişim gerçekleşirse yerel seçim öncesinde partide yeni bir heyecan yaşanacak mı?

CHP demokrasi kültürüne sahip bir partidir. Bizim bir bağlılık kültürümüz yok. Ortak akılla hareket ederek kongrelerde herkesin niyetini açıkça ifade etmesi gerekiyor. Değişim heyecan yaratır ama değişim sağduyuyla gerçekleşecek bir şeydir. Değişimi bireylere indirgemek de doğru değil. Bütün delegeleri, üyeleri, partili dostları ve gücümüzle bir araya gelerek partimizde gerekli sağduyuyla yol alacağız. Belediye seçimlerinde çok başarılı olacağımızı görüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu