Haber

Gelecek Partisi ‘Çevre ve İklim Değişikliği Gelecek Eylem Modeli’ni Açıkladı: “Her Eve Doğalgaz Tesisatı Desteği, Her Köye Ziraat Mühendisi”

Gelecek Partisi, ‘Çevre ve İklim Değişikliği Gelecek Eylem Modeli’ni açıkladı. Eylem planında çevre eğitimi seferberliğinden nimetlerin ve külfetlerin adil paylaşımına, iklim değişikliğinden su yönetimine ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar pek çok konuda politikalar sıralandı. Plana göre; her konuta doğalgaz tesisatı desteği verilecek ve her köye bir ziraat mühendisi atanacak.

Gelecek Partisi, “Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 çevre ve iklim politikasıyla hizmete hazırız” sloganıyla ‘Çevre ve İklim Değişikliği Gelecek Eylem Modeli’ni açıkladı. Gelecek Partisi Çevre Şehircilik ve İklim Politikaları İzleme Meclisi Başkanı Meryem Türktekin liderliğinde hazırlanan eylem planına göre; tüm kamu politikaları çevre ve iklim değişikliği ile uyumlu hale getirilecektir. Her konuta doğalgaz tesisat takviyesi yapılacaktır. Her köye bir ziraat mühendisi atanacak. Maden gibi tehlikeli işyerleri her zaman çevre mühendisleri tarafından kontrol edilecektir. Evlerinde kendi elektriğini üretmek isteyen bireylere faizsiz kredi imkânı sağlanacak. Tüm il ve ilçelerde “Geleceğin Ormanları” kurulacak, her yıl partiye katılan üye sayısı kadar ağaç dikilerek yurt genelinde orman alanları artırılacak.

Şehirlerin konsolidasyonu önlenecek. Yeni yerleşim yerlerinde cadde ve sokaklarda güneş enerjili aydınlatma direklerinin kullanılmasından tüm konut ve işyerlerinde sensörlü armatür kullanımına kadar birçok alanda düzenleme yapılacak. Bisiklet yolları ve park alanları genişletilerek bisiklet toplumda bir yaşam biçimi haline getirilecektir.

ANINDA MÜDAHALE GRUPLARI OLUŞTURULACAK

Çevre sorunlarına duyarlılık geliştirilecektir. Çevre sorunları ertelenmeyecek veya ertelenmeyecek. Çevre sorunlarına anında müdahale edilebilmesi için Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde tüm il müdürlüklerinde ‘Anında Müdahale Ekibi’ kurulacak. İl emniyet müdürlüklerinde ‘Çevre Müdürlükleri’ kurulacak. ‘Çevre İhtisas Mahkemeleri’ kurulacak.

ÇAMURDAN ENERJİ ÜRETİLECEK

Su tasarrufu, Gelecek Partisi’nin önceliklerinin ortasında yer alıyor. Tüm şehirlerde şebeke suyu gelişmiş filtrasyon sistemleri ile arıtılacaktır. Temel bir insan hakkı olan suyun en güvenilir, kaliteli ve ucuz şekilde vatandaşa ulaşması sağlanacaktır. Tüm yerleşim yerlerinde atık su arıtma tesislerinin yapılması sağlanacaktır. Atık su arıtma çamurundan enerji üretilecektir.

ÇEVRESEL-EKONOMİK İSTİKRAR SAĞLANACAK

Kentsel model ve uygulamalardan ağaçlandırma-dikim alanlarına kadar her alanda çevre ve iklim koşullarına uygun kurallar getirilecek. Kentler, yerel ekonomisi güçlü, rekabet gücü yüksek, ancak doğal ve kültürel mirasını koruyan, çağdaş ile klasiğin uyum içinde olduğu, teknolojik gelişmelerin ve ekolojik yapının istikrarlı olduğu bir yapıya sahip olacaktır.

ÇED RAPORLARINDA HALKIN DOĞRUDAN ETKİSİ SAĞLANACAK

Yapılacak yatırımlara uygun alanlar önceden belirlenecektir. Stratejik çevresel etki değerlendirmesinin (ÇED) sektörel bazda uygulanması ve verilen taahhütlerin denetlenmesi sağlanacaktır. ÇED süreçlerinde yapılan halkın katılımı toplantılarının sonuçlarının ÇED kararlarına doğrudan etki etmesini sağlayacak düzenleme yapılacaktır. ÇED raporları sıkı bir şekilde kontrol edilecektir.

İKLİME UYUMLU BİTKİ VE HAYVAN IRKLARI GELİŞTİRİLECEK

Gıdanın sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar ve faaliyetler çevreci bir anlayışla yeniden planlanacaktır. Köylere ziraat mühendisi ve veteriner hekimler atanacak, tarım ve hayvansal üretim faaliyetleri ekosisteme zarar vermeyecek şekilde geliştirilecek. Tarım arazilerinin korunması ile mera ve mera alanlarının ıslahı sağlanacaktır. Çiftçilere ürün rotasyonunun uygulanması, çevre ve iklim koşullarına göre doğal üretim yapılması, iklime uyum sağlayabilen bitki ve hayvan ırklarının geliştirilmesi ve arz-talep ölçüsünün dengelenmesi amacıyla teşvik ve takviyeler verilecek.

HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ YASAKLANACAK

Gürültü, görüntü ve hava kirliliğini önleyici tedbirler alınacaktır. Düğün ve kutlamalarda havaya kimyasal partiküllerin salınmasına neden olan havai fişek gösterilerine izin verilmeyecek. Biyolojik atıkların çıktıları üretime dönüştürülecektir. Türkiye’nin Avrupa’dan çöp ithal etme uygulamasına son verilecek. Tek kullanımlık plastik ürünlerin üretimine ve satışına izin verilmeyecek. Plastik atık ithalatı tamamen durdurulacak.

MİLLİ PARK ALANLARI ARTIRILACAK

Korunan alanların savunma ve kullanım koşulları yeniden belirlenecek, bu alanlar için aktif savunma kuralları ve sıkı denetim sistemleri getirilecek. Milli park alanları artırılacak. Muhafaza alanlarının tanıtımından sorumlu başkanlıkların yetkileri yeniden düzenlenecektir.

ORMAN YAKMAK ‘Vatan İhaneti’ OLARAK KABUL EDİLECEK

Ormanları kasten yakma suçu ‘vatan hainliği’ olarak kabul edilecek ve cezası, zararın büyüklüğüne göre müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis olarak düzenlenecek.

BARINAKLAR ÖLÜM KAMPI OLMAYACAK

Sahipli ve sahipsiz tüm hayvanlara zarar verenlerin cezalandırılması için yasal düzenleme yapılacak.

ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI KALACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şehircilikten ayrılarak iki farklı bakanlık olarak yapılandırılacaktır.

TÜRKTEKİN: ÇEVRE ADALETİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Lideri Meryem Türktekin, çevre ve iklim konularının sınır tanımadığını ve ülke ayrımı yapmadığını söyledi. Türktekin, “En kısa zamanda ekolojik bir toplum oluşturacağız, herkes için sağlıklı ve dengeli bir çevre inşa edeceğiz” dedi. Halkımızın ruhunu yeniden uyandırarak başaracağız. Çevre adaleti hayalimizi halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz” dedi.

menderes-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu