Ekonomi

GAZBİR Başkanı: Yaklaşık 5,9 milyar liralık fatura Karadeniz gazıyla karşılanacak.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, yerli doğalgazın en kısa sürede hanelerde kullanılmaya başlayacağını belirterek, “Mayıs ayında doğal gaz tüketiminin 50 metreküp seviyesinde olacağı düşünülürse. Mayıs ayında doğalgazın hane başına ortalama metre metre ve ortalama konut fiyatının 6.15 lira olacağını söyledi.Karadeniz gazı ile yaklaşık 19 milyon 200 bin abonenin toplam 5.9 milyar liralık faturasının devlet tarafından karşılanabileceğini söyledi.

Arslan, yaklaşık 10 bin çalışanın emeği ile yerli doğal gazın kısa sürede tüketiciyle buluşacağını ve Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisinde işlenerek kullanıma hazır hale getirileceğini söyledi.

Türkiye’de son 10 yılda yapılan yatırımlarla iletim ve dağıtım şebekesinin fiili kapasitesinin maksimum doğal gaz talebini karşılayacak düzeye ulaştığına işaret eden Arslan, 2022 sonunun prestiji ile Türkiye’deki doğal gaz dağıtım şebekesinin uzunluğu 180 bin kilometrenin üzerindedir.

Yerli doğal gazın sisteme verilmesinin ardından mevcut dağıtım şebekesinden tüketicilere ulaştırılacağını belirten Arslan, “Yerli doğalgaz en kısa sürede meskenlerde kullanılacak. Enerji Bakanlığı’nın ilk planlamasına göre ve Doğal Kaynaklar, yerli doğalgazı Mayıs ayında tüketicilerle buluşturacak. Bu gelişme ülkemiz enerji piyasası için bir meydan okumadır. Bu bir milattır.” söz konusu.

Alternatif yakıtlardan daha ucuz

Doğal gazın hem ısınmada hem de sıcak su ve yemek pişirmek için kullanımda kömür ve LPG gibi alternatif yakıtlara göre yaklaşık 2-3 kat daha ucuz olduğunu vurgulayan Arslan, 2022’de bir hanenin yıllık doğalgaz maliyetinin 6 bin civarında olduğunu söyledi. lira.

Arslan, yerli doğal gaz maliyetinin piyasa fiyatlarına göre düşük olacağı öngörüsüyle bu miktarın aşağı inmesinin mümkün göründüğünü belirterek, “Mayıs ayında doğal gaz tüketiminin yüzde 50 seviyesinde olacağı düşünüldüğünde. Mayıs ayında doğalgazın hane başına ortalama metreküp ve ortalama konut fiyatının 6,15 lira olacağını, Karadeniz’de doğalgaz ile yaklaşık 19 milyon 200 bin abonenin toplam 5,9 milyar liralık faturasının devlet tarafından karşılanabileceğini söyledi.

Keşfedilen 710 milyar metreküp doğal gazın piyasa değerinin 500 milyar doların üzerinde olduğuna dikkat çeken Arslan, uluslararası piyasalarda doğal gaz fiyatlarının oldukça dalgalı seyretmesi nedeniyle keşfedilen gazın ekonomik maliyetinin de artacağını vurguladı. zaten uzun yıllar Türkiye’nin ithalat faturasına olumlu yansıdı.

Küresel piyasalardaki doğal gaz fiyat hareketleri incelendiğinde Avrupa’nın en derin derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF, 19 Nisan’da TTF fiyatının 1000 metreküp başına 500 dolar civarında olduğunu belirtmişti. ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Açık kaynak verilerine göre geçen yılın ikinci yarısında Türkiye’nin ithalat maliyeti 1000 metreküp başına 1000 ila 1200 dolar arasındayken, 2023’ün ilk iki ayında ortalama 500 ila 600 dolar arasında olduğu görülüyor. Karadeniz doğalgazının önümüzdeki dönemde üretim kapasitesindeki artış, Türkiye’nin yıllık doğalgaz ithalat faturasının bugünkü fiyatlarla 8-9 milyar dolar azalacağı tahmin ediliyor. yerli doğal gazın çıkarıldığı kaynakların jeolojik özellikleri, saha altyapısı, sondaj ve üretim teknolojileri gibi faktörler maliyetleri etkilemez ancak genel olarak yerli doğal gazın üretim maliyeti ithal doğal gaza göre daha düşük olacaktır. Keşfedilen doğal gazın boyutunun yüksek olması ve ithal doğalgaza göre maliyetinin daha düşük olması, ülkemizi zor bir strateji açısından güçlü kılmaktadır.”

Doğal gaz piyasası paydaşlarının Türkiye’de ticaret merkezi kurmak için altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğini belirten Arslan, “Sakarya Doğalgaz Sahası, rezerv büyüklüğü ve öngörülen büyüklüğü ile Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefine büyük katkı sağlayacak. üretim kapasitesi.” ifadesini kullandı.

Arslan, ilk etapta 2023 yılında sondajı tamamlanan 10 kuyu ile günde 10 milyon metreküp, 40 kuyuda sondajın tamamlanmasıyla günde 40 milyon metreküp doğal gaz üretilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. 2026 ile 2027 arasında bir plato değeri.

“Talebin en yoğun olduğu günlerde yaklaşık 300 milyon metreküp doğalgaz tüketildiği düşünüldüğünde, üretim gazının kullanılması ile kısa vadede günlük doğal gaz ihtiyacının yüzde 5’inin karşılanabileceği ve Orta-uzun vadede yüzde 10 ila 15 yerli doğal gazdan.40 milyon metreküpe ulaşacağı plato döneminde Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu, doğalgazın değerli bir kısmını karşılamak mümkün olacak. mesken abonesinin yıllık ısınma, sıcak su ve yemek pişirme ihtiyacı.

50-60 milyar metreküp civarında olması bekleniyor.

Türkiye’de geçen yıl 53,3 milyar metreküp doğal gaz tüketildiğini, bu rakamın önümüzdeki yıllarda 50-60 milyar metreküp civarına çıkmasının beklendiğini dile getiren Arslan, şöyle konuştu:

“Ülkemiz 100 milyar metreküp doğal gazı işleyip sisteme verebilecek altyapı ve imkana sahip. Gerçek bir planlama ve verimli kullanımla önümüzdeki yıllarda komşu ülkelere doğal gaz ihraç edecek konuma gelebiliriz. Bu gelecek hedeflerimiz arasında yer alan doğal gaz ticaret merkezi olma hedefimize de ulaşabilmemiz için Sakarya bölgesinde doğalgaz keşfi 710 milyar metreküp seviyesindedir. sanayiyi dahil ettiğimizde 35 yıl boyunca tüm konutların doğal gaz ihtiyacını karşılayacak ve 15-20 yıl boyunca toplam doğal gaz ihtiyacını karşılayacak keşif.Sonuç olarak Sakarya Doğalgaz Sahası Geliştirme gibi büyük ölçekli doğal gaz yatırımları Proje, Türkiye’nin dışa bağımlılığını büyük ölçüde azaltacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu