Haber

Ekonomi Yönetimi OVP Sonrası Emeklilik, Enflasyon ve Döviz Konusunda Önemli Açıklamalarda Bulundu

Ankara’da düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, maaşlar, enflasyon ve döviz kurlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi yönetiminin üst düzey isimleri, Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, ekonomideki gelişmelere ilişkin net değerlendirmelerde bulundu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ise konuşmasında, “Merkez Bankası’nın bir döviz hedefi ve tahmini yok” dedi ve ekledi, “Birinci önceliğimiz enflasyonla mücadele, bu konuda taviz yok.” Konuşmasının ardından öne çıkan açıklamaları şöyle oldu:

Enflasyon beklentilerinin sabit olmadığı dönemlerde döviz kuru artışlarının geçişkenliği daha yüksek oluyor ve şu anda böyle bir dönemden geçiyoruz.

Enflasyondaki ve döviz kuru hareketlerindeki oynaklıklar, yıl ortalaması ve yıl sonu baz alınarak yapılan hesaplamalarda önemli farklılıklar yaratabilmektedir.

Sert düzeltmelere yol açmadan, sakin, kararlı ve kademeli olarak sistemin TL’ye dönüş hızını sağlayacağız.

Para politikasının transfer mekanizması daha da iyi hale gelecektir. 2024 yılında sıkılaştırıcı para politikasının meyvelerini vermesiyle enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınacağını öngörüyoruz.

“Ekonomide fiyat istikrarı ve finansal istikrar algısının sermaye hareketlerini harekete geçirdiğini ve bunun devam edeceğini görüyoruz.”

Dünya Bankası’nın yatırım paketi, yatırımcıların Türkiye potansiyelinin bir parçası olma arzusunu yansıtıyor. Dünya Bankası’nın yatırımları, doğru politikaların koordinasyonunun, kararlı ve istikrarlı bir Merkez Bankası’nın ve güçlü bir OVP’ye verilen desteğin göstergesidir.

Sert fiyat hareketlerinin olabildiğince az olduğu, ancak istikrarın evrildiği ve sağlıklı algılandığı bir süreç olarak ilerliyoruz ve kararlılıkla ilerliyoruz. TL’yi güçlendireceğiz ve 2024’te enflasyonun düşürülmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.

Türkiye’ye yönelik iştahın yüksek olduğunu ve tahvil piyasasında yabancı yatırımcıların artışını net bir şekilde beklediğimizi tahmin etmek doğru olur.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Kur hedefimiz yok, döviz rejiminde değişiklik olmayacak” konuşması dikkat çekti.

OVP için ‘Erdoğan’ın programımız için sağlam bir temeli var; Şimşek, “Sadece hissetmiyoruz, görüyoruz” dedi. Birleşik Arap Emirlikleri’nde sonuç yakın. Yatırımcı toplantılarına Japonya’dan başlıyoruz. “OVP’nin felsefesi Türkiye’nin olumlu bir döngüye gireceğidir, bunun için bir geçiş dönemi öngördük ve şu anda o geçiş dönemindeyiz.”

Bakan Şimşek, ‘Yıl sonuna kadar temas kurulmayan yatırımcıyı bırakmayacağız’ diyerek, ‘Yapısal reform gündemi çok net bir şekilde planlandı, artık bunun tek ayağı kaldı, dış. Kaynak ayağının dış kaynak ayağının oldukça güçlü olacağına inanıyorum.’

Şimşek, “Bundan sonra hedef enflasyona göre ücret düzenlemeleri yapılacak” diyerek maaşlarla ilgili açıklama yapan Şimşek, tüketime ilişkin değerlendirmesini de yineleyerek, “İç talebin yeniden dengelenmesi ihtiyacı çok açık; iç talebin yeniden dengelenmesi gerekiyor” dedi. yavaşlayacak, ihracat konusunda yatırımcılara çok güçlü destek vereceğiz.”

BES’e ilişkin ise ‘İşverenin katkı sağladığı yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörüyoruz; Sistemde kalış süresinin ve fon miktarının artırılması amaçlanıyor. “Tasarrufları, sistemde kalış süresini ve fon tutarını artırmayı planlıyoruz” diyen Ahzine ve Maliye Bakanı, TCMB rezervleri ve KKM için şu ifadeleri kullandı:

‘Önce rezervleri güçlendireceğiz, sonra döviz korumalı mevduatlardan çıkış olacak. KKM’den çıkış stratejisini daha sonra kamuoyuyla paylaşacağız.’

Başkan Cevdet Yılmaz’ın emekli maaşlarına ilişkin “Yıl sonuna kadar çalışmalarımızı tamamlamayı bekliyoruz” ve “Emeklilerle ilgili dengeleme çalışması düşünebiliriz” sözleri dikkat çekti.

Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın bu programı bizzat duyurması ve ‘Hükümet olarak arkasındayız, destekliyoruz’ demesi Orta Vadeli Programın en büyük gücüdür” dedi ve şöyle konuştu: Eylem planının ilk paketi sonbaharda Meclis’e sunulacak.”

Yılmaz, Meclis açıldıktan sonra ekonomi konusunda hazırlıkların tamamlanacağını ve ‘belirli konularda’ adım atılacağını, hazırlıkların sürdüğünü belirtti. ‘Politika ve reformlar siyasi iradeyle hayata geçirilecek’ diyen Başkan Yardımcısı Yılmaz, ‘Büyümenin kompozisyonu enflasyonu artırmayacak, tam tersine enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak bir çerçevede şekilleniyor.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu