Haber

Belçika, bakanların hükümet kararlarını eleştirmesini yasakladı

Belçika’da Başbakan Alexander De Croo tarafından hazırlanan ve bakanlar heyeti tarafından onaylanan “siyasi ahlak genelgesi” ile kabine üyelerinin federal hükümetin aldığı kararları alenen eleştirmeleri yasaklandı.

Genelgeye göre bakanların önünde iki seçenek var: Ya hükümetin kararlarını eleştirmeyecekler ya da istifalarını sunacaklar.

Belçika basınına göre genelge, Yeşil Sol Parti üyesi Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter’in Avrupa Göç Anlaşması’nı ve Başbakan De Croo’nun Avrupa Doğa Restorasyon Yasası’na yaklaşımını sert bir şekilde eleştirmesinin ardından gündeme geldi.

ÇATLAK SESLERİ ÖNLENECEK

Bu nedenle hükümet, genel seçimlere bir yıldan az bir süre kala hükümet içindeki “çatlak seslerin” önüne geçmeyi hedefliyor.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan siyasi etik genelgesinde “hükümet mensupları yalnızca kamu yararını gözetmeli, hiçbir ayrım gözetmeksizin vatandaşa hizmet etmeli, uygun ve saygılı hareket etmelidir” hükmü yer almaktadır.

Genelgede bakanların meclise her zaman dürüst, doğru ve eksiksiz bilgi vermeleri, çıkar çatışmalarına dikkat etmeleri ve görev süreleri dolduktan sonra hangi iş tekliflerini kabul ettiklerine dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

SİYASİ ETİK DEVRESİ NE DİYOR?

Genelgede, hükümetin genel mutabakat temelinde çalıştığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Hükümet önemli konularda tavır aldığında, bir hükümet üyesinin, kendi yetki alanına giren bir konuda bile, kamuoyu önünde çekince koyması hiçbir şekilde kabul edilemez.

“Temel itiraz karşısında bakanların önünde iki seçenek var; Ya hükümetin çizgisine uyarak olası kararları eleştirmekten kaçınır ya da istifasını sunar.”

Kamu yayın kuruluşu VRT’yi bilgilendiren kaynaklara göre bu aslında koalisyon anlaşması gereği hükümet içinde yazılı bir kuraldı.

KAYNAK: BBC İNGİLİZCE

hadim-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu