Haber

ABD ve müttefikleri Çin’e karşı birlik gösteriyor

ABD Donanma Bakanı Carlos Del Toro, Avustralya’daki çok uluslu askeri tatbikatın Çin’e karşı “ABD ve müttefikleri arasındaki birliği” gösterdiğini söyledi.

Del Toro ve Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, Avustralya’da başlayan askeri tatbikata ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Del Toro ve Marles, Sidney deniz üssünde tatbikatı başlatırken “ikili askeri bağların her zamankinden daha yakın olmasından” duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

“Talisman Sabre” askeri eğitim tatbikatının Çin’e “Amerika’nın müttefiklerinin güvenliğini ve demokratik değerlerini savunmak için işbirliği yaptığı” mesajı olarak nitelendirildiğini kaydeden Del Toro, ülkenin güvenlik çıkarlarını ve müttefiklerin paylaştığı temel maliyetleri savunmak için birlikte hareket etmeye hazır olduklarını söyledi.

Müttefiklerin “tek bir görev gücü olarak hareket etmek için” birlikte tatbikat yapması gerektiğine dikkat çeken Del Toro, “Bu tatbikat da dahil olmak üzere ortaklarımız ve müttefiklerimizle yaptığımız her şeyden Çin’in alabileceği en önemli mesaj, müttefik ülkeler olarak temel değerlerimizle birbirimize derinden bağlı olduğumuzdur.” söz konusu.

Marles ise söz konusu tatbikatın “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avustralya ile ABD arasındaki en önemli lojistik tatbikat” olacağına değindi.

Del Toro ve Marles, Avustralya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltılara sahip olmasını öngören AUKUS anlaşmasında ilerleme kaydedileceği konusunda iyimser olduklarını kaydetti.

Avustralya ile ABD arasında 2005 yılında ortak askeri tatbikat olarak başlayan ve iki yılda bir düzenlenmesi planlanan “Tılsım Sabre”ye 13 ülkeden 30 bini aşkın asker katılıyor.

4 Ağustos’ta sona erecek olan bu yılki tatbikata Fiji, Fransa, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Tonga, Birleşik Krallık, Kanada ve Almanya katılıyor.

Filipinler, Singapur ve Tayland da gözlemci olarak tatbikat yapıyor.

AUKUS anlaşmasının ardından başlayan tartışmalar

Avustralya, Ekim 2021’de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS muhtırasını imzaladı.

Bu kapsamda Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide’deki tersanelerde en az 8 adet nükleer enerjili denizaltı inşa edilecek.

Anlaşmaya göre, Avustralya’nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltıları, Hint-Pasifik’te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak maliyet ve çıkarlarının korunmasına katkıda bulunmak için kullanılacak.

haberkeciborlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu