Bakan Özhaseki: Ciddi kanunlar çıkararak İstanbul’u depreme hazırlamamız gerekiyor
Bakan Özhaseki: Önemli kanunlar çıkararak İstanbul’u depreme hazırlamamız gerekiyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da riskli görünen 1,5 milyon binayı dönüştürmek zorunda olduklarını belirterek, “Önümüzdeki hafta çalışmalara başlıyoruz. İstanbul’a özel birim kurarak aklımıza gelen her şeyi bir an önce yapmamız gerekiyor. Ciddi yasalar çıkararak. İstanbul’u hızla depreme hazırlamamız gerekiyor” dedi.
Bakan Özhaseki, Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesindeki şehirlerin canlandırılması ve İstanbul’un depreme hazırlanmasının en değerli gündem maddeleri olduğunu söyledi. Özhaseki, İstanbul’un deprem açısından dünyanın en riskli 10 büyükşehirinden biri olduğunu söyledi. Özhaseki, İstanbul’un 39 ilçesinde kentsel dönüşüm yapıldığını, 2012’de çıkan kentsel dönüşüm yasasının ardından 800 bine yakın binanın yenilendiğini, bir yandan da devam eden çalışmaların olduğunu bildirdi. Özhaseki, “İstanbul’da 5,8 milyon civarında bağımsız bölüm var. 1,5 milyonu riskli görünüyor. Ancak 600 bin konut çok daha riskli ve ilk etapta yıkılmış bir yapı gibi görünüyor. Bir an önce 600 bin bağımsız bölüm sonra riskli. Görünür görünen 1,5 milyon yapıyı dönüştürmek mecburiyetimiz var.” Bunu üzerimizde büyük bir görev olarak görüyoruz” dedi.
‘Kaybedecek bir saniyemiz bile yok’ Anadolu yakasında 150 bin, İstanbul yakasında 200 bin konutluk yeni rezerv alanları belirlediklerini belirten Özhaseki, “Bunları çok hızlı bir şekilde hayata geçirmeliyiz. ‘Yarımız’ kampanyası için de önemli bir uygulamaydı; 1 milyon 20 bin bağımsız bölüm başvurusu var. Yüzde 100 ortalara gelip anlaşanlardan başlayacağız, en riskli binaları bir an önce yıkacağız. Mümkün olduğu kadar burada işe sırayla başlayın. Kaybedecek bir saniyemiz yok. Deprem de siyaset üstü bir durum. Bunun üzerinden siyaset yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer ilçe belediye başkanları ile görüştüklerini ve görüştüklerini söyleyen Özhaseki, “Prensipte anlaştık. Önümüzdeki hafta çalışmalara başlıyoruz. Bunu bir an önce yapmamız lazım. Daha önce kentsel dönüşüm yapılan yerlerde karşılaştığımız sorunların hepsini biliyoruz. Bunları aşmak için tedbirler alıyoruz. Önemli kanunlar çıkararak İstanbul’u süratle depreme hazırlamamız lazım.” Cumhurbaşkanımız bu sayının 319 bine çıkarılmasını istedi. Arkadaşlarımız da bu konuda hızlı bir şekilde çalışıyorlar. İnşaat başladıktan sonra 1 yıl içinde 319 bin konutu teslim edeceğiz” dedi.
‘4 KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR’ Özhaseki, deprem bölgesi için başlattıkları ‘yerinde dönüşüm’ projesine de değindi. 100 metrekarelik bir evin imalat maliyetinin 1 milyon lira olduğunu belirten Özhaseki, “Bunun yarısını hibe, yarısını kredi olarak veriyoruz. Tüm kredilerin ödemesi inşaat süresince 2 yıl ödemesiz, sonra 10 yıl sıfır faiz. 1 milyon liranın tamamı hibeyle ilgili gibi görünüyor. Yıkılan konut 100 metrekareden fazla ise kredi tutarını 800 bin TL’ye çıkarıyoruz. Burada 4 kırmızı çizgimiz var. fay hatları ve fay kırıklarının olduğu alanlarda yapılaşmaya izin verecek. Taşkın yataklarının olduğu yerlerde inşaat yapılmayacak. Sıvılaşmanın olduğu katlarda yapı yasağı var. İnşaatın her aşamasında “Sıfır toleransla büyük bir kontrolle bu işi yapmak istiyoruz. İnşaatların herhangi bir nedenle yarım kalması halinde TOKİ devreye girecek ve inşaatı tamamlayacak.”
Yerinde dönüşüm projesi için bölgede 22 noktada bina dönüşüm ofisleri açtıklarını söyleyen Özhaseki, 17 Temmuz’da başvuruları almaya başladıklarını söyledi. Projeye 38-40 saat içerisinde 36 bin 825 kişinin başvurduğunu söyleyen Özhaseki, “Saatte 1000 kişi başvuru yapıyor. Demek ki doğru yapıyoruz. Kaç başvuru olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Amacımız bir an önce şehirlerin normale dönmesi ve dışarıda olan vatandaşlarımızın güvenilir konutlara sahip olması. Tanışın” dedi.